Duurzame wintersport in Savoie-Mont Blanc

Duurzaam toerisme heeft zich inmiddels doorgedrongen tot de wintersport gebieden. Of eigenlijk is het hier júist aanwezig. Wintersport is misschien niet datgeen waar je aan denkt bij duurzaam reizen, en daarom zetten veel gebieden zich extra in betreft deze ontwikkeling. Bijvoorbeeld bij het beschermen van natuurgebieden, de lokale bevolking die zich inzet, het promoten van lokale gastronomie en circulaire economische initiatieven opzetten. Duurzaam toerisme betekent bovenal bewustwording bij wintersporters zodat ook zij betere keuzes (kunnen) maken. In dit artikel lees je meer over duurzame wintersport initiatieven in de regio Savoie-Mont Blanc in Frankrijk.

Duurzame wintersport in Savoie-Mont Blanc

De klimaat-impact van een wintersport vakantie is groot. Maar waarom is het precies zo slecht voor het milieu? Allereerst groeien ski-pistes natuurlijk niet uit de grond. Hiervoor worden vaak bomen gekapt en de natuur verstoort. Daarnaast kosten sneeuwkanonnen veel energie, net als de bouw van ski-liften.

Zelf kun je een aantal dingen doen om je wintersport iets duurzamer te maken. Reis bijvoorbeeld niet met het vliegtuig maar kies in plaats daarvan de wintersport trein of eventueel een Flixbus. Vermijd daarbij ook de ‘sneeuwzekere’ bestemmingen en ga alleen echt in de winter. Op deze manier kies je voor natuurlijke sneeuw in plaats van energie verslindende sneeuwkanonnen. Kies daarnaast voor een wintersport bestemming dat zich inzet voor duurzaamheid, zoals regio’s in Savoie-Mont Blanc. Lees hieronder een aantal hele toffe, duurzame initiatieven in Savoie-Mont Blanc.

Elektrische gondel in Les Arcs

Les Arcs zet zich enorm in voor duurzaamheid en is daarbij ook het enige Franse skioord dat vanuit de vallei bereikbaar is met een elektrische gondel. Les Arcs heeft ervoor gekozen om de 1.600 residenties uit te rusten met een hout gestookt verwarmingssysteem en om zonnepanelen op de daken van de liftstations te installeren. Het skioord laat zijn ecologische stempel achter, in de hoop dat er meerdere volgen

wintersport-frankrijk

Skiliften op zonne-energie in Avoriaz

Avoriaz 1800, kandidaat voor het ‘Flocon Vert’-label, kiest voor het gebruik van hernieuwbare energie voor de skiliften. Op het aankomststation van de stoeltjeslift Proclou is 41 m2 aan zonnepanelen geïnstalleerd. De geschatte productie (9.000 kWh per jaar) zal het mogelijk maken om 100% werking van de 6-persoons stoeltjeslift te garanderen.

Be Part of the Mountain

De skigebieden van Vanoise worden niet alleen bezocht door skiërs, maar ook door een aantal wilde dieren. Om sneeuwliefhebbers bewust te maken van deze dieren, heeft het Vanoise National Park de campagne ‘Be Part of the Mountain’ gelanceerd. De campagne heeft als doel om het bewustzijn van de bezoekers te vergroten over de behoeften van wilde dieren.

Biotoop observatorium

SA Pleney, in Morzine- Avoriaz, heeft in samenwerking met het ‘Observatoire des Galliformes de Montagnes’ de skiliftkabels die gevaarlijk zijn voor vogels, uitgerust met kijkapparatuur. Zo kunnen ze ook frequentieonderzoek doen naar beschermde skigebieden en hier de bescherming, zoals van het korhoen, bevorderen.

➞ Tips voor een wintersport vakantie Les Menuires

wintersport-Savoie-Mont-Blanc

Duurzaam vervoer

Green Motions Solutions, het toonaangevende bedrijf voor personenvervoer in elektrische voertuigen, draagt bij aan de ontwikkeling van duurzame mobiliteit. Ze bieden 100% stille premium transfers aan zonder extra kosten. Het bedrijf, opgericht in 2019 in Saint-Pierre-d’Albigny, heeft zojuist de Savoie Mont Blanc Excellence- stempel verkregen, een nieuwe kwalificatie van Savoie Mont Blanc Tourisme.

Co2-compensatie

Les Gets biedt alle bestuurders op vertoon van het kentekenbewijs van een 100% elektrisch rijdend voertuig, een Les Gets-Morzine dagpas aan voor € 34,10 in plaats van € 43. Om de CO2-uitstoot te beperken, beloont Arêches-Beaufort om te gaan carpoolen. Hoe meer inzittenden in de auto, hoe goedkoper je skipas voor het gebied.

Groene pistenbully

Onmisbaar tijdens het voorbereiden van de pistes zijn de pistenbully.Hoewel ze cruciaal zijn, zijn het enorme verbruikers van brandstof. Met duurzaamheid in het vizier, hebben skistations La Clusaz en Les Saisies, zijn eerste hybride dieselelektrische pistenbully in bezit. Voordelen: er komen minder roetdeeltjes vrij, lager dieselverbruik en een laag geluidsniveau.

duurzaam-wintersport

Share the Post: