OVER DUURZAME ACCOMMODATIE.NL

Reizen heeft een grote impact op het milieu, de natuur en de mensen. In negatieve zin, want met name het reizen zelf (transport) is enorm vervuilend. Groen reizen wordt vaak gezien als moeilijk, duur of onnodig. Deels terecht, want het vliegtuig laten staan ís nog niet heel makkelijk. Wat wel makkelijk is om op zoek te gaan naar groene initiatieven op reis. Duurzame accommodaties bijvoorbeeld.

Hello@duurzameaccommodatie.nl

Duurzaam Reizen

Duurzaam reizen is niet langer meer een trend, het is een nieuwe levensstijl. Bijna de helft van de reizigers geeft aan groen te willen reizen. Dit betekent dat ze de negatieve impact op het milieu willen verkleinen, zich goed willen voelen bij hun accommodatie keuze en betrokken willen zijn bij de lokale bevolking.

Reizen en milieu

Eerst nog even in het kort: waarom is reizen zo slecht? Reizen met een vliegtuig zorgt voor veel uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Vervuiling, maar vooral opwarming van de aarde is hierbij het grote gevaar. dit betekent dat de zeespiegel stijgt en dat stukken land er over een paar jaar niet meer zijn. Eilanden verdwijnen, landen worden kleiner. Watersnoodrampen liggen op de loer en kuststeden lopen gevaar. Mensen die het vliegtuig zijn nu al verantwoordelijk voor ongeveer vijf procent van alle wereldwijde uitstoot. De voorspelling is dat het alleen maar gaat stijgen. Tenzij wij dus minder gaan vliegen.

Sociale impact

Een ander nadeel van veel reizen is in sommige gevallen massa toerisme. Plekken waar de lokale bevolking wordt weggejaagd en er niet meer thuis zijn. Daarnaast is het belangrijk om de gebruiken en gewoontes van een land te kennen. Reizen doe je niet alleen voor jezelf. Het enige excuus dat we nog vliegen is dat reizen goed kan doen voor de lokale mens. En dat is alleen als de mensen op je bestemming profiteren van jouw reis. Gelukkig kan dat heel goed. Zo zijn er initiatieven die je bij de locals brengt, en je kunt er natuurlijk zelf ook op letten en bij een lokaal restaurant/accommodatie boeken. Op deze manier creëer je inkomsten en profiteren de juiste mensen.

Duurzame accommodaties

Door de reizen zie je pas echt wat voor impact wij als mensen op onze wereld hebben. Steeds meer mensen willen bewust op reis en passen daar hun vakantie ook op aan. Een duurzame accommodatie is daarbij een van die dingen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer eco-hotels, homestay’s en kleinschalige groene verblijven te vinden. Maar hoe vind je deze?

 

Uit eigen ervaring is gebleken dat het lastig om deze te vinden. Je kunt zoeken naar bijvoorbeeld eco-lodge Costa Rica en je zult wat vinden. Maar zelfs op Booking.com volgt de resultaten van het eigen onderzoek nog niet op. Gelukkig zijn wij daar! Wij gaan op zoek naar toffe duurzame accommodaties wereldwijd.

 

Enkele voorbeelden van accommodaties die bij ons op de website kunnen staan:

 

Hotels die energiezuinige producten gebruiken, gerechten van streekproducten serveren en afval scheidden afval. Eco-hotels waarbij ze zuinig omgaan met water, kleinschalige lodges waardoor de bevolking aan het werk kan.

 

Eco hotels kun je zoeken via Green key en ook via de website BookDifferent dat zich inzet voor duurzaamheid: “De hotelbookingsite waar je in één oogopslag kan zien hoe groen en schoon bestemmingen zijn, eenvoudig eco-gecertificeerde hotels kan zoeken en boeken, en elke keer als je een hotel boekt jouw favoriete goed doel kan helpen.”