Overnachten op de Galapagos eilanden: 3 ecolodges

overnachten-op-de-galapagos

De Galapagos zijn veruit de bekendste bestemming van Ecuador. En dat is terecht, want deze groep vulkanische eilanden midden in de Stille Oceaan is ook gewoon een van de meest bijzondere plekken op aarde. Dankzij de geïsoleerde ligging van de eilanden – op bijna 1000 kilometer van de kust van Zuid-Amerika – heeft een unieke flora en fauna kunnen ontstaan, met vele diersoorten die alleen hier voorkomen.

 

Duurzaam overnachten op de Galapagos in deze bijzondere ecolodges

 

Nergens ter wereld zal je zoveel soorten zeevogels, schildpadden, zeehonden en andere bijzondere dieren bij elkaar zien. Zoals de blue-footed booby met zijn felblauwe pootjes, gele landleguanen en groene zeeschildpadden. En ook het landschap zelf is fenomenaal. De eilanden zijn feitelijk de toppen van vulkanen, die boven het zeewater uitsteken. Hierdoor vind je onder andere kraters en vulkanisch gesteente op de eilanden.

 

Het ecosysteem van de Galapagos is kwetsbaar. Deze drie ecolodges zorgen ervoor dat hun impact op dat ecosysteem zo min mogelijk is. Zodat je op een bewuste manier deze fantastische eilandengroep kan ontdekken. Waar moet je oovernachten op de Galapagos eilanden?

galapagos-hotel

 

1. Voel je één met de natuur in Galapagos Safari Camp

Stel je voor: een luxueuze glamping gebaseerd op de safari camps van Afrika, maar dan op de ruige hooglanden van de Galapagos, op de rand van een uitgedoofde vulkaan. Het kleinschalige safari camp ligt op meer dan 400 meter hoogte op het eiland Santa Cruz, met mooie uitzichten over de oceaan en de andere eilanden. Hier zijn je enige buren de vierhonderd soorten schildpadden van het nabijgelegen schildpaddenreservaat. Een verblijf waarbij je je helemaal één met de natuur zal voelen.

 

Deze kleinschalige glamping telt negen luxueuze safari-tenten, op genoeg afstand van elkaar om je alleen te wanen. De tenten zijn stijlvol en comfortabel ingericht, met elk een eigen dek met hangmat die uitkijkt op het bos en in de verte, de Stille Oceaan. ’s Nachts vergaap je je aan een volledig heldere sterrenhemel, voor je in een diepe slaap valt met de geluiden van het bos.

 

Overdag kan je andere eilanden verkennen met een boot, wandelen door de wildernis van het eiland Santa Cruz, of misschien wil je wel leren duiken. Of ontspan in de lodge met een sessie yoga op het dek, een duik in de kleine infinity pool, en een cocktail bij zonsondergang. Het kan allemaal.

 

De familie achter Galapagos Safari Camp runt de glamping op een zo duurzaam mogelijke manier. Dat begint bij de locatie: de glamping ligt op een voormalige veehouderij, waar de eigenaren het bos hebben laten terug groeien. Ook heeft de glamping een eigen systeem om regenwater op te vangen en te zuiveren tot drinkwater. De tenten hebben zachte verlichting om de natuur zo min mogelijk te verstoren, met energie van zonnepanelen.

Galapagos Safari Camp

overnachten-galapagos

2. Ontspannen op vakantie in Chez Manany Galapagos Ecolodge

Chez Manany is een kleinschalige ecolodge gerund door een sympathiek Ecuadoraans koppel. De lodge ligt aan de rand van het dorp Puerto Villamil, op het eiland Isabela, naast beschermde mangroves en vlakbij een lagune waar je fijn kan snorkelen. De lodge telt drie comfortabele design appartementen. Alledrie met een eigen, volledig ingerichte keuken en een ruim balkon met uitzicht over de oceaan. Bij de lodge horen twee fietsen die je gratis mag gebruiken, en op verzoek kan er voor je worden gekookt met biologische groenten uit de eigen moestuin.

 

Ook in Chez Manany is je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. De lodge draait op zonnepanelen, zuivert en recyclet het eigen afvalwater, composteert het keukenafval en gebruikt uitsluitend biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten, onder andere.

ecolodge-galapagos

Chez Manany

3. Hotel Finch Bay Galapagos: duurzaam, boetiek en direct aan het strand

Er zijn vele redenen om voor een verblijf in Finch Bay Galapagos te kiezen. Dit ecologische boetiekhotel ligt direct aan het strand van Puerto Ayora en is een bijzondere plek om te overnachten op de Galapagos. Om wildleven te spotten hoef je alleen uit het raam van je suite te kijken, met direct uitzicht op de baai en het strand. Of loop in de vroege ochtend het witte zandstrand op, en zie zeehonden, zeevogels en zeeschildpadden. Het luxueuze hotel heeft een perfecte ligging dichtbij het dorp Puerto Ayora in het zuiden van het eiland Santa Cruz. Het wordt omringd door mangrovebossen, cactussen en natuurlijke zwembaden.

 

Finch Bay is een van de meest duurzame hotels van de archipel: het werd in vier opeenvolgende jaren verkozen tot het meest ecologische hotel ter wereld, en is één van de zestig ‘National Geographic Unique Lodges of the World’, een groep exclusieve ecolodges die zich onderscheiden door hun zorg voor de mens en de natuur. Zo produceert het hotel zijn eigen water met een installatie om zeewater te ontzilten en een systeem om regenwater op te vangen. Daarbij wordt het afvalwater gezuiverd om de biologische groentetuin te irrigeren. Ook hier komt de elektriciteit van zonnepanelen, en zijn de schoonmaakproducten biologisch afbreekbaar.

Hoe duur zijn de Galapagoseilanden?

Finch Bay

Share the Post: