Duurzame wintervakantie in Tirol

duurzaam -irol

Van de heenreis met het openbaar vervoer, accommodaties met een groen keurmerk en restaurants met regionale producten tot winterse activiteiten met een kleine ecologische voetafdruk: wie duurzaam op vakantie wil, vindt in Tirol steeds meer mogelijkheden.

Met een kleine ecologische voetafdruk naar de vakantiebestemming: milieuvriendelijke heenreis

Comfortabel naar de vakantiebestemming reizen, zonder stress en files: om zijn leef- en recreatieruimte te beschermen, stimuleert Tirol al vele jaren de heenreis met de trein en biedt gasten aantrekkelijke rechtstreekse dag- en nachtverbindingen vanuit Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Italië, Zweden, Denemarken en Zwitserland. Naast het bestaande aanbod rijdt vanaf het winterseizoen 2022/23 bijvoorbeeld de WESTbahn voor het eerst van Wenen met stops in Kufstein en Wörgl tot naar Innsbruck. De Deutsche Bahn daarentegen lanceert het hele jaar door een nieuwe rechtstreekse verbinding vanuit Frankfurt naar Innsbruck en verlengt de ICE-verbinding “Ski Express Tirol” van Hamburg tot naar St. Anton am Arlberg. Via het spoorwegknooppunt München beschikken vakantiegangers bovendien dagelijks over snelle en eenvoudige overstapverbindingen vanuit heel Duitsland. De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB brengen gasten vanuit het oosten van Oostenrijk evenals vanuit Zwitserland milieuvriendelijk en comfortabel meerdere keren per dag naar Tirol.

Duurzaam reizen op wintervakantie © Tirol Werbung, Johann Kapferer

En als de vakantiegangers eenmaal in Tirol zijn gearriveerd, brengt de bahnhofshuttle.tirol hen comfortabel vanaf de belangrijkste stations van Tirol rechtstreeks naar de accommodatie. Met de regionale busverbindingen van de Verkehrsverbund Tirol (VVT) rijden gasten tijdens hun verblijf milieuvriendelijk door Tirol. Goed om te weten: bijna alle regio’s van Tirol bieden ook in de winter gastenkaarten aan waarmee de bezoeker kosteloos gebruik kunnen maken van de regionale bussen en skibussen in de regio. Gedetailleerde informatie over de reis naar Tirol en de mobiliteit ter plaatste vindt u op www.visittirol.nl/heenreis-met-de-trein .

Bewust eten en slapen: duurzame accommodaties

Verse producten van de boerderij in de buurt, stijlvolle kamers met regionaal handwerk, natuurlijke verzorgingsproducten op de kamer en ook nog eens klimaatneutraal: steeds meer accommodaties in Tirol zetten zich in voor een duurzaam toerisme en dat blijkt ook uit het Oostenrijkse milieukeurmerk.

Zo laat bijvoorbeeld het BIO-hotel Leutascherhof bij Seefeld in Tirol zien hoe het werkt: het 4-sterren hotel werd onlangs uitgeroepen tot één van de eerste klimaatneutrale hotels in Tirol. Het certificaat is de beloning voor een jarenlange, consequente visie ten behoeve van een grotere milieuvriendelijkheid en een duurzame bedrijfsvoering. Het bedrijf is namelijk al sinds 2008 een gecertificeerd BIO-hotel en is op alle gebieden bezig met het thema CO2-reductie. Ook bedrijven die op de lijst “Bio-Hotels Tirol” staan, zetten zich bewust voor het milieu in. Ze kiezen voor regionale producten en bieden vaak ook vegetarische en vegan gerechten aan, gebruiken natuurlijke materialen en stroom uit hernieuwbare energiebronnen. Bovendien zijn veel van deze bedrijven echte familiebedrijven.

BIO-hotel Leutascherhof © Biohotel Leutascher Hof

Binnen het project “Bewusst Tirol” zijn wederom talloze hotels en bedrijven te vinden die de onderscheiding als gecertificeerd regiobewust bedrijf hebben ontvangen en zodoende de inzet van inheemse voedingsmiddelen in de hotellerie en horeca in Tirol stimuleren en de samenwerking tussen toerisme en landbouw willen versterken. Een duurzame vakantie is ook mogelijk bij de bij Urlaub am Bauernhofaangesloten bedrijven waar met name de biologische boerderijen inzetten op regionaliteit en duurzaamheid, alsook bij de alpine gastgevers die bijvoorbeeld hechten aan een regionaal ontbijt. En ook de bedrijven die onder de “Tiroler Wirtshäuser” vallen, geven bewust een signaal af – met een sterke focus op regionaliteit op het gebied van voedingsmiddelen en leveranciers. Ten slotte kan ook elke gast zelf een waardevolle bijdrage leveren: bijvoorbeeld door een verantwoordelijk gebruik van stroom en water, de bewuste consumptie van voedingsmiddelen en door niet elke dag nieuwe handdoeken of een kamerreiniging te vragen.

Met een goed geweten: skiën met respect voor de natuur

Niet alleen accommodaties, maar ook skigebieden en liftinstallaties kiezen in toenemende mate voor duurzaamheid tijdens de wintermaanden. Zo investeren de Tiroler Seilbahnbetriebe elk jaar aanzienlijke bedragen in de modernisering van de installaties en de inzet van hernieuwbare energie.

Een best practice-voorbeeld op het gebied van duurzaamheid is bijvoorbeeld het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis waar sinds enkele maanden zelfs een eigen duurzaamheidscoördinator verantwoordelijk is voor het thema milieubescherming. Zo gebruiken in het skigebied onder andere talloze restaurants stroom uit zonne-energie en wordt veelal volledig afgezien van fossiele brandstoffen. In het restaurant Leithe Wirt dient bijvoorbeeld de speciaal ontwikkelde warmtepomp zowel voor de verwarmingsinstallatie van het gebouw alsook voor de koelinstallatie voor voedingsmiddelen. De horecabedrijven van de Bergbahn werken al jaren nauw met de plaatselijke boeren samen, zodat de veestapel en de op de almboerderijen geproduceerde kaas kan worden opgekocht en in de restaurants en hutten in het skigebied kan worden geserveerd. Bovendien is de plaats Serfaus verkeersluw en via de Serfauser ondergrondse vanaf de parkeerplaats aan de rand van de plaats via de kerk en het dorp tot aan de kabelbaan verbonden.

Weißseejochbahn in het Kaunertal © Kaunertaler Gletscherbahnen

Als eerste Oostenrijkse bestemming werd in 2021 het Kaunertal onderscheiden als “Best Tourism Village by UNWTO”. De reden: het duurzame en toekomstgerichte toerisme dat hier al lang heerst. Voor het winterseizoen zijn al enkele initiatieven omgezet, andere staan voor de korte en middellange termijn op de planning. Een project is de Weißseejochbahn, die “groen” wordt aangedreven, want de energie is afkomstig van waterkracht en in de gebouwschil is een fotovoltaïsch systeem geïntegreerd. Daarnaast werd nog een fotovoltaïsche installatie in het dalstation Karlesjochbahn gebouwd. Momenteel wordt de meest hulpbronnenbesparende pistemaker op de markt getest om ook op het gebied van de pistepreparering duurzaam te kunnen opereren. In samenwerking met de universiteit van Innsbruck en andere gletsjer-skigebieden wordt in het Kaunertal bovendien gewerkt aan een milieuvriendelijker alternatief voor plastic folie voor de snow farming. Het grote doel van al deze en andere initiatieven is de transformatie in een energie-autonoom skigebied met hernieuwbare energie.

Ook in het Pitztal blijkt uit talloze initiatieven hoe zorgzaam met het milieu wordt omgegaan. Tijdens de lopende activiteiten op de Pitztaler Gletscher wordt met name gelet op een voorzichtige omgang met natuursneeuw op alpine hoogten. Bovendien wordt 1/3 van de stroom via een fotovoltaïsche installatie gegenereerd.

Fotovoltaïsch systeem in Pitztal © Julia Brunner

Het goede voorbeeld geven ook de Bergbahnen See in het Paznauntal. In het skigebied worden namelijk al enkele jaren sneeuwinstallaties ingezet die schone groene stroom produceren – en wel vier keer zoveel dan daadwerkelijk nodig is.

Te voet door besneeuwde landschappen behoedzame wintersport

De Tiroler winter laat vooral veraf van de pistes en liften zijn duurzame en milieuvriendelijke gezicht zien. Tijdens het sneeuwschoenwandelen door besneeuwde bossen, tijdens het winterwandelen naar eenzame uitkijkpunten of tijdens het rodelen met een pauze in een gezellige hut: in Tirol is het makkelijk om in harmonie met de natuur vakantie te vieren en tegelijkertijd met volle teugen van de winter te genieten. Veel regio’s in Tirol hebben zich bewust op een behoedzaam wintertoerisme gespecialiseerd en bieden gasten dienovereenkomstige belevenissen in de natuur. Bijzonder aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld uitstapjes in de natuurparken van Tirol en in het Nationaal Park Hohe Tauern waar gasten tijdens tochten onder begeleiding van een gids kennis kunnen maken met de meest oorspronkelijke kant van Tirol.

Winterwandelen in Kartisch © Tirol Werbung, Katharina Poblotzki

De beste tips voor regio’s en tochten voor een behoedzame wintersport in de besneeuwde bergen van Tirol zijn te vinden op www.visittirol.nl/duurzame-vakantie .

Initiatieven voor aantrekkelijke functies binnen het toerisme

Duurzaamheidsinitiatieven zijn in Tirol echter niet alleen beperkt tot de skigebieden en vakantiegasten. Ook initiatieven voor medewerkers zijn intussen een belangrijke tool om de toerismesector duurzaam te ontwikkelen en voor te bereiden op de toekomst. Als best practice-voorbeeld willen wij het project “Kaiserschaft” van de regio Wilder Kaiser noemen of het initiatief “Job-Life Achensee” van de gelijknamige regio.

Share the Post: