Duurzaamheid en off the beaten track in Portugal

duurzaam Portugal

Portugal, de perfecte locatie wanneer je geïnteresseerd bent in duurzaam reizen. Dit land speelt in op de behoefte van reizigers en houdt zich daarom bezig met de toekomst van toerisme en duurzame opties. Portugal heeft een sterk streven naar een duurzamer toeristisch aanbod. Jaarlijks komen er nieuwe innovatieve initiatieven en producten bij die inspelen op duurzaamheid in de toeristische sector. Wij delen graag de meest unieke highlights om te bezoeken als je op zoek bent naar een verantwoorde vakantie in Portugal.

Groene accommodaties in Porto e Norte & Madeira

In Portugal heerst er de hype van ecolodges en -glampings, omringd door de adembenemende natuur. Een glamping is een zeer charmante manier om dichtbij de natuur te zijn, daarnaast biedt de glamping tent of lodge alle comfort die je nodig hebt. In Portugal zijn er verschillende glampings waarin natuur en rust samenkomen. In alle 7 regio´s van Portugal zijn er unieke glamping projecten te vinden, een mooi voorbeeld zijn de cabins van Quinta Rural in het noorden van Portugal. Ook op Madeira zijn er verschillende resorts die zich hebben verbonden aan de beste milieupraktijken en duurzaamheid. Het eerste milieuvriendelijke resort op Madeira is het Galo Resort. Deze plek heeft een A+ energiecertificaat, is 100% zelfvoorzienend op het gebied van energie en heeft innovatieve materialen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een groene accommodatie in Portugal!

duurzaam-Madeira

Bewonder de sterrenhemel in de Alentejo

De Alentejo was de eerste bestemming ter wereld met een Starlight Destination-certificaat. Het is op weinig plaatsen ter wereld zo donker als hier en de omliggende dorpen doen goed hun best om lichtvervuiling tegen te gaan. De lucht is helder waardoor de wetenschap én de romanticus hier perfect de sterren kan bestuderen. Altijd al gedroomd van een unieke sterrenhemel? Romantischer dan in de Alentejo gaat het niet worden. Een echte aanrader dus.

Betoverende plekken in de Azoren

De Azoren zijn sinds vorig jaar als “Earth Check Silver” gecertificeerd. Het heeft een scala aan betoverende, duurzame plekken. Zo is Caldeira Velha een populair natuurreservaat, met weelderige flora en fauna, een waterval en warmwaterbronnen. Op het eiland São Miguel vind je het perfecte evenwicht tussen de ecologische, culturele, sociale en economische dimensies om het beleid zo duurzaam mogelijk te maken. Dit eiland wordt dan ook wel het “Groene Eiland” genoemd.

mooiste-eiland-azoren

Een 100% duurzaam eiland aan de kust van Centro de Portugal

In Centro de Portugal, voor de kust van Peniche, vind je het door UNESCO beschermde eiland Berlenga. Het biedt een schuilplaats voor inheemse natuur én werkt sinds kort volledig op zonne-energie. Vanaf de haven van Peniche is dit 100% duurzame eiland te bezoeken. Er worden per dag maximaal 350 bezoekers toegelaten op het eiland, om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Hier geniet je van de fantastische uitzichten, unieke vogels en betoverende wandelroutes.

Met de E-bike over ongebaande paden in de Algarve

De Algarve heeft uitstekende wandel- en fietspaden die lopen langs de Costa Vicentina. Deze route is adembenemend aangezien de Costa Vicentina bekend staat om het wilde en ruige landschap. Ook elektrische fietsen zijn populair en worden gebruikt om over de heuvels te touren. Ter voet of fiets is de  perfecte manier om Portugal optimaal te beleven én je bent ook nog eens sportief een duurzaam bezig. Leuk feitje, de Algarve heeft de meeste zonuren van Portugal, dus zonne-energie opwekken doen ze hier als de beste.

Bijzonder overnachten bij The Lemon Lodge

tram-Lissabon

Groene vervoersystemen in Lissabon

In 2020 won Lissabon van alle Europese deelnemers de titel van “Europese Groene Hoofdstad”. In de eerste plaats kregen ze de prijs vanwege hun openbaar vervoersysteem, de bus en de tram. Toch de auto gebruiken? Lissabon heeft een van ’s werelds grootste netwerken van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Ook rijden er vele elektrische taxi’s rond. Dan is er ook nog een andere verantwoorde optie, namelijk reizen met de trein. Moderne treinen van nationale spoorwegmaatschappij CP brengen je onder andere van de stranden in de Algarve naar de bruisende steden als Lissabon en Porto. Meer info vind je hier!

Copyright © Visit Portugal – 

Share the Post: