Duurzaamheid aan de Franse Atlantische Kust

Duurzaam-reizen

Aan de Franse Atlantische kust tussen La Baule en Hendaye vinden liefhebbers van het buitenleven precies dat wat ze zoeken. Talrijke gemeenschappen en regio’s in het westen en zuidwesten van Frankrijk tonen creativiteit en nemen het initiatief als het gaat om het behoud van de schoonheid van het landschap en de bescherming van het milieu. Zorgvuldige afvalverwijdering op het strand, kleding gemaakt van gerecyclede stoffen en volop natuurparken die het doel nastreven een extra steentje bij te dragen aan het behoud van hun leefomgeving. Vier voorbeelden van Saint-Gilles-Croix-de-Vie tot Biarritz.

Begeleiden in plaats van verbieden

Het eiland Oléron aan de Franse Atlantische kust – bij Rochefort en La Rochelle – is het op één na grootste eiland van Frankrijk. Vissen bij vloed is hier een must voor veel vakantiegangers: je kunt hier het wad inlopen en de mosselen en krabben zwemmen als vanzelf je emmer in. Om ervoor te zorgen dat deze populaire activiteit op een duurzame manier wordt uitgevoerd en om de kustgebieden en de habitat van het zeeleven te beschermen, laat de vereniging voor duurzame ontwikkeling van het eiland Oléron “Ile d’Oléron Développement Durable (IODDE)” de vakantiegangers en amateurvissers zien waar ze het best kunnen vissen en op welke wijze, zodat het milieu niet wordt beschadigd. Bovendien schrijft de vereniging een maat voor waar de schelpen minimaal aan moeten voldoen, een regel die door de vissers in acht moet worden genomen bij de vangst. De aanpak van het niet verbieden van de activiteit, maar het bewustmaken van de wijze waarop het wordt uitgevoerd heeft al geleid tot goede resultaten!

In constante verandering

Het lijkt op een heus paradijs: bij eb strekt de Banc d’Arguin zich uit over een lengte van vier kilometer en een breedte van twee kilometer. Wit zand en helder water doen je denken aan een verlaten, tropisch eiland. De zandbank voor de kustplaats Arcachon is echter een toevluchtsoord voor vele zeevogels, er leven enkele beschermde plantensoorten en het is sinds 1972 een natuurreservaat. Vogelspotters treffen er onder andere de Grote Stern, Kleine Plezier, Kleine Zilverreiger en Haematopus (een soort scholekster). De wind en zeestromingen zorgen ervoor dat de Banc d’Arguin voortdurend verandert. Dit kleine stukje paradijs is alleen per boot te bereiken, maar een bezoek is aan strenge regels gebonden. Tip: Beklim de Dune du Pilat, bewonder de zandbank van bovenaf en laat de natuur de natuur zijn.

Duurzaam-reizen

Oud wordt nieuw

Het bedrijf “Venitz” uit Biarritz in het Frans Baskenland geeft kleding een tweede leven; stukken die uit de mode zijn, onverkochte of seizoensgebonden kleding en stofafval van grote modehuizen worden hergebruikt voor de “Upcycling Couture” kledinglijn. Morgane – ooit kleermaker voor Chanel – en haar partner Rudy zijn de drijvende kracht achter “Venitz”. Op een reis naar Californië ontstond het idee. Vandaag de dag combineert het modemerk de relaxte vibes van Venice Beach met de elegantie van Biarritz. Dit komt ook tot uiting in de naam, die een mengeling is van beide plaatsnamen. Elk kledingstuk wordt gemaakt in het eigen atelier en is uniek, op maat gemaakt en gepersonaliseerd. Bij het atelier is een boetiek waar de kleding verkocht wordt. Het bedrijf doneert een deel van de winst aan organisaties en verenigingen die zich inzetten voor de bescherming van de oceanen (zoals bijvoorbeeld de Surfrider Foundation). Daarnaast organiseert het zelf ook diverse evenementen om mensen bewust te maken van het milieu.

OVER DE ATLANTISCHE KUST FRANKRIJK

Het gebied strekt zich uit over ongeveer 1200 kilometer, tussen de kustplaats La Baule in het Département Loire-Atlantique en Hendaye in Baskenland. Hier – aan de Franse Atlantische kust – wisselen fijne zandstranden zich af met dennenbossen, de kwelders van Guérande, duinen en indrukwekkende landschappen zoals in Baskenland. Steden als Bordeaux, Nantes, La Rochelle, Royan en Bayonne maken de regio net zo aantrekkelijk als talrijke natuurgebieden zoals La Brière, L’Etang de Cousseau en Le Courant d’Huchet, maar ook idyllische campings direct aan de Atlantische Oceaan en omgeven door de natuur. Voor de kust zijn Oléron, Ré en Noirmoutier betoverend met hun Franse eilandflair en idyllische vissersdorpjes. Deze laatste vind je ook in het pittoreske Cap Ferret.

De Franse Atlantische kust omvat in totaal 35 toeristische partners, waaronder twee Franse regio’s, zes departementen, talrijke camping- en glampingaanbieders en de vakantieverblijven van Gîtes de France in het Pays de la Loire.

Share the Post: