Groen, groener, groenst: Griekenland op duurzaamtour

duurzaam-reizen-griekenland

De mei-en zomervakanties komen steeds dichterbij! De prioriteit van Griekenland is, net als vorig jaar, de veiligheid van zowel locals als reizigers. Er zijn heldere gezondheidsprotocollen en vakantiegangers hebben de mogelijkheid om drukke plekken te mijden door de vele onontdekte eilanden die Griekenland rijk is. De duurzame reiziger zal blij zijn om te horen dat het land ook de eerste stappen in een groene richting heeft genomen, met het verbannen van plastic rietjes op Paros tot enkel elektrisch vervoer op Astypalaia. Kies voor een veilige en duurzame optie voor jouw volgende reis naar Griekenland!

SMART HOTELS

Op veel plekken vind je ‘smart hotels’. Deze hotels doen er alles aan om energie en elektriciteit te besparen. Zo beschikken zij over een ‘slimme sleutel’. Wanneer jij de hotelkamer verlaat springt de verwarming, airconditioning en alle apparatuur automatisch uit.

Daarnaast gebruiken de schoonmakers enkel milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en geniet je van een typisch Greek Breakfast met vele lokale producten ls Griekse yoghurt, honing, Mpougatsa, feta, vers gebakken brood en heerlijk geurende Griekse ijskoffie.

AGROHOTELS CORFU

In Griekenland vind je op veel plekken agrohotels: ‘Guest Inn’. Dit zijn kleinschalige accommodaties van boeren, die zij verhuren aan reizigers. Vaak bieden zij ook activiteiten op hun landgoed aan. Zo kun je samen met hen olijven plukken en olijfolie maken.

Zo vind je in Noord Corfu Guest Inn Arrogia Farm. Hier vind je 3 huisjes tussen fruitbomen, wijngaarden, olijfbomen en een biologische tuin op 15 hectare aan land, die verhuurd worden aan nieuwsgierige reizigers. Samen met de eigenaar kun je lokale kaas maken en helpen bij de olijfolie en/of wijnproductie.

➞ Bekijk vakanties naar Corfu
Lees meer over de bezienswaardigheden op Corfu

duurzaam-griekenland

ASTYPALAIA
Missie: overstappen op enkel elektrisch vervoer

Astypalaia is een prachtig spierwit eiland in de Dodekanesos. De hoofdstad Chora is tegen de heuvel aan gebouwd, met op de top een kasteel uit de Venetiaanse tijd, van waar je een 360 graden uitzicht hebt op de Egeïsche zee. Je bereikt Astypalaia via Athene met het vliegtuig of via Kos met de boot.

Begin 2021 is het eiland gestart met een samenwerking met Volkswagen om al het vervoer op het eiland (momenteel 1500 voertuigen) te vervangen door elektrische voertuigen, scooters en fietsen. Voor reizigers komt er een volledig elektrische shuttle service. En om dit te kunnen bewerkstelligen worden er op het eiland wind-en zonne-energie installaties gebouwd.

KRETA
Missie: TUI helpt kleine boeren met een biologische olijventeelt

Je kent vast het prachtige strand van Balos al? De archeologische highlight Knossos? Maar waarschijnlijk wist je nog niet dat je op Kreta vele wijngaarden vindt. Maar de Kretenzische keuken is meer dan goede wijn! Zij beschikken ook over uitstekende extra virgin olijfolie.

En dat is nu precies wat de TUI Care Foundation wil beschermen: de kleine boeren die het wegens concurrentie van grote partijen lastig hebben. Zij herkennen biologische boeren, helpen hen met de promotie van deze olie, zodat hun olie in lokale restaurants geserveerd wordt en dat er excursies plaatsvinden waarbij je als reiziger het cultiveren kunt meemaken.

PAROS
Missie: eerste Mediterrane eiland dat compleet plasticvrij is

Paros is een van de meest pittoreske eilanden van de Cycladen. Het eiland is beroemd vanwege de typische witte huizen en blauwe daken. Je struint hier door oogverblindend mooie straatjes en wilt alles fotograferen.

Het eiland heeft ook een bijzondere missie: binnen drie jaar volledig vrij zijn van plastic afval. Verwacht dus geen rietjes in je Frappé (ijskoffie)! Er worden ook drinkfonteinen geplaatst. Wat niet alleen fijn is voor het milieu maar ook voor jou als reiziger. En van oud beddengoed in hotels worden herbruikbare boodschappentassen gemaakt waarmee jij in de supermarkten alle lekkere Griekse ingrediënten kunt halen voor de perfecte picknick op het strand. 

LIPSI
Missie: weg met plastic en zeilspot

Lipsi is een mini eiland van 10 km2 in de Dodekanesos. Het eiland heeft een prachtige natuur en blijft graag authentiek. Je vindt er kleinschalige accommodaties en ongerepte stranden. Je kun Lipsi makkelijk bereiken vanaf Kos, de hub voor zeilers. Dus huur je een zeilboot dan moet je zeker een stop maken op dit prachtige mini eiland.

En dit eiland doet haar best om de natuur te beschermen. Zo wordt wegwerp plastic vervangen. Verwacht dus geen plastic bekertjes water maar wel een subliem uitzicht op een authentieke plek.

SKYROS PROJECT PORT

Skyros ligt dichtbij het populaire eiland Evia, op ongeveer 1,5 uur afstand van Kimi. In het noorden vind je groene vlakten, bruisende plaatsjes en de mooiste stranden. In het zuiden vind je prachtige bergen, verlaten baaien en ultieme rust. De ideale combinatie! 

Maar in Skyros haven vindt er ook ieder jaar in de zomer iets bijzonders plaats, namelijk: een zomeracademie met als doel het menselijk gedrag ten opzichte van het milieu te hervormen. Studenten uit diverse landen komen dan naar Skyros om daar alles te leren over een milieuvriendelijke manier van leven en reizen. Zij participeren aan onderzoeken en nemen deel aan wedstrijden. Deze zomeracademie vindt sinds 2015 plaats en heeft al vele awards gewonnen. Zo kreeg Skyros in 2019 een award voor de eerste haven met een blauwe vlag. 

KALYMNOS: DUURZAAM ETEN

Het verbouwen van je eigen producten is al eeuwenlang een traditie in Griekenland. Lonely Planet verkoos Griekenland dit jaar als: ‘most sustainable food destination‘. De Grieken eten seizoensgebonden en delen dit graag met reizigers.

Kalymnos, het eiland waar deze video gemaakt is, ligt op 35 minuten varen van Kos. Het eiland wordt ook wel het sponzeneiland en het zal je dan ook niet verrassen dat je hier waanzinnig kunt duiken! Ook eet je op het eiland verser dan verse vis en vindt er iedere oktober een populair klimfestival plaats.

➞ Wat te doen op Lefkas?
Tips en bezienswaardigheden Zakynthos

Share the Post: