Duurzaam kamperen: Onze 5 beste tips!

duurzaam kamperen

Het is de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden in de reiswereld: duurzaam reizen. Reizigers over de hele wereld willen allemaal zoveel mogelijk van de wereld ontdekken, ondanks dat we weten dat dit niet duurzaam is. Daarom helpen wij jou graag met het delen van onze 5 beste tips om duurzaam of duurzamer te kamperen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat de volgende generaties dezelfde avonturen kunnen beleven als wij! Lees je mee?

duurzaam kamperen
duurzaam reizen

1.   Boek bij een duurzame camping

Wij snappen hoe moeilijk het is om duurzame keuzes te maken als het om reizen en kamperen aankomt. Er zijn zó veel opties.. Juist om deze reden willen wij je graag op weg helpen om stapje voor stapje steeds duurzamere keuzes te maken terwijl je op reis gaat.

 

Wat ons betreft is de keuze van je accommodatie één van de meest bepalende keuzes in je avontuur richting een duurzame reis. Daarom zouden wij jou als je gaat kamperen altijd adviseren om op zoek te gaan naar campings met een Green Key certificaat. Met behulp van dit certificaat kunnen campings aantonen dat zij zich inzetten voor een duurzaam verblijf. Op deze manier weet je zeker dat je wat betreft je accommodatie een duurzame keuze hebt gemaakt. 

 

Wij kunnen ons voorstellen dat je graag inspiratie krijgt voor duurzame campings in Nederland en de rest van Europa. Daarom delen wij graag een aantal van onze favoriete duurzame campings.

 

Duurzame campings in Nederland

Camping Ons Buiten in Oostkapelle hecht veel waarde aan duurzaamheid, milieu en natuur. En dat zie je terug. Zo hebben zij veel tegels op het park vervangen voor planten en groen én maken ze schoon met schoonmaakmiddelen die ecologisch afbreekbaar zijn!

 

Mocht je fan zijn van de Nederlandse Waddeneilanden, dan raden wij aan om eens een bezoekje te brengen aan kampeerterrein Stortemelk op Vlieland. Hoe Stortemelk zich inzet voor duurzaamheid? Ze investeren in zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen. Dit wordt beloond met het Gouden Green Key label. En ohja, op Vlieland mogen geen auto’s en caravans komen!

 

Duurzame campings in Europa

Ook in de rest van de Europese landen zijn er duurzame campings te vinden. Zo hebben wij een heerlijke vakantie gehad op camping Valldaro, in de populaire Spaanse badplaats Platja d’Aro! Ook in Frankrijk kan je duurzaam op kampeervakantie. Is camping Etche Zahar in Urt of camping Lou Pantaï in Var misschien wat voor jou?

Duurzaam kamperen

2.   Probeer glamping

Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord: glamping. Als je het ons vraagt, is het dé perfecte tussenstap voor als jij gewend bent om luxe op vakantie te gaan, maar niet in één keer de stap wil zetten naar een tentvakantie op een compleet zelfvoorzienende camping. Glamping heeft een beetje van beide werelden: het minimalistische en avontuurlijke gevoel van het verblijf in een tent of caravan, maar toch met de luxe van een hotel of accommodatie.

 

Wanneer je op zoek bent naar inspiratie voor een duurzaam glamping verblijf, kun je natuurlijk altijd eens binnenlopen bij een reisbureau. Liever online inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje op de website van Glamping.

 

3.   Gebruik duurzame reisproducten

Nu je weet waar je op moet letten bij het boeken van een duurzame kampeervakantie, is het tijd om te kijken naar hoe je je koffer duurzaam kunt inpakken. Omdat er steeds meer vraag is naar duurzame reisproducten, zijn er steeds meer duurzame vervangers voor je huidige kofferinhoud.

 

Zo kan jij je koffer duurzaam inpakken!

Wij geven je graag wat tips voor hoe je jouw huidige reisproducten kunt vervangen voor een duurzame vervanger. Laten we beginnen met de koffer zelf: heb je op dit moment al een goede koffer die nog prima mee kan op reis? Perfect! Dan hoef je namelijk geen nieuwe koffer te kopen. Wanneer je huidige koffer wel toe is aan vervanging, kan je op zoek gaan naar een duurzame koffer.

 

Nu je de juiste koffer gevonden hebt, is het tijd om naar de inhoud van je koffer te gaan kijken. Wist je dat er alleen wat betreft verzorgingsproducten al veel duurzame vervangers zijn? Zo kan je bijvoorbeeld een plastic tandpasta tube vervangen voor tandpastatabletten, wegwerp wattenstaafjes vervangen door bamboe wattenstaafjes en wegwerpscheermesjes vervangen voor herbruikbare scheermessen!

 

Dan zijn we nu aanbeland bij de kleding. De meest duurzame optie is natuurlijk om geen nieuwe kleren te kopen voor je aanstaande reis. Dus, als het niet nodig is om nieuwe kleren te kopen, doe dit dan ook niet. Heb je wel wat nieuwe outfits nodig? Ga dan eens langs bij een tweedehands- of vintage winkel óf vraag iemand die je kent voor een leuke outfit!

Wat houdt glamping in?
duurzaam-reizen

4.   Kies voor streekproducten

Of je nou in Nederland blijft of naar het buitenland reist: het proeven en uitproberen van lokale producten is altijd een goed idee. Vraag bijvoorbeeld in lokale restaurants naar de specialiteit van de keuken, zo krijg je vaak een gerecht dat uit de regio komt. Het voordeel van het eten en drinken van streekproducten is dat deze producten niet getransporteerd hoeven te worden, waardoor er veel uitstoot bespaard blijft. Daarnaast is het voor jou ook een leuke toevoeging aan je kampeervakantie, omdat je zo steeds meer leert over de regio waar je aan het kamperen bent.

 

5.   Duurzaam vakantievervoer

Last, but not least: duurzaam vakantievervoer! Wat ons betreft is dit één van de onderdelen van duurzaam reizen waar jij het grootste verschil kunt maken. De meest duurzame optie wat betreft vakantievervoer is natuurlijk om met de trein te reizen.

 

Daarnaast raden wij je aan om het vliegtuig te vermijden. Mocht je gedroomde bestemming op geen enkele andere manier te bereiken zijn, kies dan voor de duurzaamste optie door een directe vlucht te nemen en de co2-uitstoot te compenseren.

 

Wanneer je met de auto reist, raden we je aan om, indien mogelijk, te reizen met een elektrische auto. Wanneer je niet over een elektrische auto beschikt, zorg er dan voor dat je zo efficiënt mogelijk naar de bestemming rijdt. Kies op de navigatie voor de kortste route en moedig je mede-reizigers aan om te carpoolen.

 

Eenmaal op de bestemming aangekomen is het ook belangrijk om duurzaam te reizen. Vermijd bijvoorbeeld korte vluchten en gebruik zoveel mogelijk het openbaar vervoer. Zo zorgen we er samen voor dat deze geweldige bestemmingen ook voor de volgende generaties beschikbaar blijven!

 

Wil je meer lezen over hoe jij jouw reis kunt verduurzamen? The Green Tourist helpt jou  graag verder met behulp van onze handige tips en adviezen!

Milieubewust kamperen
groen kamperen
Share the Post: