Bijzonder overnachten in Colombia bij deze waanzinnige ecolodges

bijzonder-overnachten-in-colombia

Bijzonder overnachten in Colombia? Steeds meer buitenlandse bezoekers ontdekken Colombia als reisbestemming, en dat is geheel terecht. In dit Zuid-Amerikaans land vind je de (aller)groenste bergketens van de Andes, uiteenlopende landschappen van savannes tot het Amazone-regenwoud, witgekalkte koloniale dorpjes en bewoners zó vriendelijk dat ze je verwelkomen als een verloren familielid. En niet te vergeten, de lekkerste koffie van het continent.

 

Bijzonder overnachten in Colombia

Colombia staat nog niet zo heel lang op de kaart als toeristische bestemming. Toch zijn er genoeg fijne en duurzame accomodaties te vinden, ook buiten de gebaande paden. We zochten er drie voor je uit.

 

Cannúa Lodge, Colombia’s eerste (echt) duurzame boetiek lodge

Cannúa Lodge, in het groene Andesgebergte van het departement Antioquia, was Colombia’s eerste luxueuze ecohotel. En nog steeds is Cannúa dé bestemming voor reizigers op zoek naar luxe, authenticiteit en verbinding met de natuur. De lodge ligt op slechts 1,5 uur rijden van Medellín, waardoor het goed te combineren is met een bezoek aan deze populaire stad.

 

De 18 kamers en cabañas van Cannúa Lodge hebben ramen van vloer tot plafond die uitkijken op de groene bergen. De cabañas, met eigen terras en een jacuzzi, liggen aan de rand van een beschermd wolkenbos, zodat je wakker wordt met het gekwetter van de vele vogels. Sowieso is de lodge een droom voor vogelspotters, met minstens 90 vogelsoorten in de directe omgeving.

 

Duurzaam slapen ‘next level’

‘Eco’ en ‘duurzaam’ zijn inmiddels modewoorden in de toerisme-industrie, en helaas is niet elke ecolodge even duurzaam. Cannúa is dat wél: de lodge is gebouwd met gerecycled bouwmateriaal en gecertificeerde bamboe, en heeft een eigen systeem voor waterzuivering, onder andere. Rondom de lodge zijn biologische moestuinen en voedselbossen aangelegd, gebaseerd op de ecologische principes van permacultuur.

 

Daarbij wordt negen hectare van het terrein, ooit een kale vlakte voor veehouderij, herbebost. Het restaurant kookt met alleen lokale ingrediënten (als het even kan van eigen land) en mocht er wat overblijven, dan gaat dat als compost terug naar de aarde. Inderdaad, veel duurzamer wordt het niet.

beste-hotels-colombia

lodges-in-colombia

bijzonder-overnachten-colombia

KAWA Mountain Retreat, ecolodge bij Salento

Salento, een traditioneel koffiedorp in de groene bergen van Colombia’s ‘Coffee Triangle’ is geliefd onder Colombia-reizigers. Het kleurrijke dorp is een fijne uitvalsbasis om de koffieregio te verkennen, met als hoogtepunt de Cocora Vallei, bekend om zijn iconische waxpalmen. Deze bijzondere palmboom kan tot wel 60 meter hoog worden.

 

Wij kozen voor een verblijf in KAWA Mountain Retreat, een fijne ecolodge op vijf minuten lopen van het dorp. De mooie cabins van deze lodge zijn gebouwd met hout en bamboe, en sommige kamers hebben een eigen terras met hangmat of een jacuzzi. Je kijkt er uit op de groene heuvels van de koffieregio, en de huisjes zijn omgeven door tropische bomen.
Een heerlijke plek om tot rust te komen in de natuur, in de directe nabijheid van het dorp. De lodge heeft een eigen restaurant waar met lokale ingrediënten gekookt wordt. Drink er een lekker wijntje bij, en ontspan.

waar-overnachten-colombia

Jungle lodge Colombia

The Best Ecolodges in Colombia

Corocora Camp, eco-glamping te midden van woeste savannes

Corocora Camp is een van die pareltjes ver buiten de gebaande toeristische paden, waar je je nog alleen in de wilde natuur waant. Of beter gezegd, waar je ook echt alleen bent. Dit luxueuze tentenkamp, in de regio Los Llanos, ligt te midden van uitgestrekte savannes, moerasland en snelstromende rivieren, in een privé-natuurreservaat van maar liefst negenduizend hectare.

 

‘De Vlaktes,’ betekent Los Llanos, een bij toeristen relatief onbekend gebied dat nog het beste te omschrijven is als de Colombiaanse variant van de Afrikaanse savanne. De natuur is er dan ook uitbundig, met jaguars, apen, krokodillen en anaconda’s die je zomaar in het wild kan tegenkomen. Je ontwaakt er met het gehuil van brulapen en talloze vogels, terwijl de hemel onwaarschijnlijk rood en oranje kleurt tegen de achtergrond van de Andes.

 

De lodge

De lodge telt slechts vier tenten, die op tientallen meters van elkaar af staan en elk een eigen terras met een (letterlijk) oneindig uitzicht hebben. De opbrengsten van de lodge gaan naar projecten voor bescherming van de natuur en het wildleven in Colombia. Ook zorgt de lodge voor werk voor de lokale bevolking, traditionele veehouders met een bijzondere ‘cowboycultuur’ die beter bekendstaan als de ‘llaneros.’

 

Diezelfde llaneros nemen je graag mee paardrijden, of leren je hoe je een koe vangt met een lasso. Ook kan je op safari met een open jeep, of piranha’s vissen in de rivier. Je eindigt de dag met een sundowner tijdens de meest dramatische zonsondergang van je leven. Nog energie over? Dan nodigen de llaneros je graag uit voor een feestje rondom het kampvuur.

Corocora-Camp-colombia

Eco lodge Colombia

Share the Post: