Tenerife als wandeleiland: de vijf mooiste routes

wandelen-Tenerife

Tenerife telt meer dan 1.500 kilometer aan wandelpaden die slingeren door 43 natuurgebieden. Wandelen is dan ook bij uitstek dé manier om dichter bij de vulkanische gebieden, ruige kloven, grillige kustlijnen en de tropische laurierbossen van het grootste Canarische eiland te komen. Zowel ervaren als minder ervaren hikers vinden hier prachtige wandelroutes. Hieronder vijf toppers van wandelroutes op Tenerife!

Tenerife-El-Teide

De hoogte in van Montaña Blanca naar Pico del Teide

Deze wandeling van 8.3 kilometer is ongetwijfeld het meest bewandelde pad van Nationaal Park El Teide. En terecht. Starten doe je bij het vulkanisch gesteente van de Montaña Blanca op zo’n 2.300 meter hoogte. Aangekomen bij de helling van de Teide brengt een oud pad je via hellingen van soms meer dan 60% richting de enige berghut op de berg: Altavista Refuge. Momenteel gesloten, maar verder een idyllische plek om even uit te rusten. Na de hut leiden iets minder steile lavapaden je naar het uitkijkpunt Mirador de La Fortaleza, het einde van de route. De ideale plek voor een foto, op dit punt heb je 1.194 meter geklommen! Nog niet klaar met klimmen? Dan kan je een gratis vergunning aanvragen om je vlag te planten op de top van de Teide. Belangrijk: deze wandeling is alleen geschikt voor ervaren hikers.

Letterlijke hoogtepunten op Vilaflor – Paisaje Lunar – Vilaflor

Deze route omvat een deel van de oude Camino Real de Chasna, de historische verbindingsweg tussen de noord- en zuidkant van het eiland. De 12.9 kilometer lange lus start en eindigt in het dopje Vilaflor, het hoogstgelegen dorp van Spanje. De route brengt je via een dennenbos bij de kloof Barranca de las Mesas. Die steek je over waarna je bovenaan een heerlijk uitzicht hebt voordat je terugkeert naar het charmante Vilaflor om neer te ploffen in een van de barretjes.

Afdalen en klimmen tussen traditioneel Afur en Taganana

De volgende wandeling (5.5 kilometer) start op het centrale pleintje van Afur, een traditioneel, hoger gelegen dorpje gelegen in Anaga waar grotwoningen het straatbeeld typeren. Tijdens de wandeling daal je af langs het ravijn van Afur tot aan het ruige strand van Tamadite. Vervolgens gaat de route weer in stijgende lijn en klim je naar El Chorro en de stad Taganana, een van de oudste plaatsen op Tenerife. Via het bos van Las Vueltas keer je terug naar Afur, langs het bekende Inchirés-pad.

anaga-tenerife

Dwars door het groen van El Palmar naar Cumbre de Bolico

Afsluiten doen we met een klim van ongeveer 650 hoogtemeters van El Palmar naar Cumbre de Bolico. De wandelschoenen gaan aan in El Palmar in het noordwesten van Tenerife. El Palmar kent een van de grotere woonplaatsen binnen het natuurpark Teno en bevindt zich in een groene vallei omringd door kliffen en bergen. Landwegen en onverharde paden brengen je via het indrukwekkende laurierbos naar Las Casas de la Cumbre, de oude deelpachterswoningen op landgoed Finca de Bolico.

Parque Nacional del Teide

Beschermd gebied in Malpaís de Güímar

Hier maak je een lus van 6.1 kilometer in het natuurreservaat Malpaís de Güímar, van en naar het haventje van Güímar. Sinds 1987 is Malpaís de Güímar een beschermd gebied met een grote ecologische waarde. Je wandelt er door een uniek vulkaanlandschap. Door het milde klimaat tref je er ook tal van endemische planten- en boomsoorten aan. De route kent weinig tot geen hoogtemeters, waardoor het aangenaam wandelen is.

doen-op-Tenerife

Tenerife-hike

Share the Post: