Ontdek deze bijzondere ecolodges in Ecuador

overnachten Ecuador

Van de besneeuwde vulkanen van de Andes tot de ongerepte jungle van de Amazone, mystieke wolkenbossen en vulkanische stranden: in Ecuador ontdek je Zuid-Amerika in zakformaat. Dit land is een paradijs voor natuurliefhebbers, met waanzinnige landschappen die met elk hoogteverschil weer anders zijn.

 

Ver hoef je daar nooit voor te reizen. Ecuador is perfect voor een roadtrip, met goede wegen en korte afstanden tussen de verschillende bestemmingen. En de rit zelf is een feestje. Zo heeft de Panamerikaanse snelweg die het land doorkruist de bijnaam Volcano Avenue, en onderweg kom je dan ook de een na de andere besneeuwde Andesreus tegen.

 

Bijzonder overnachten in Ecuador

Ook kies je uit vele duurzame accomodaties in Ecuador. We zochten drie bijzondere ecolodges voor je uit.

 

Ook naar de Galapagos eilanden? Bekijk dan deze lodges!

bijzonder overnachten in Ecuador

Waar is Ecuador bekend om?

1. Napo Wildlife Center: duurzame luxe in de Amazone

Diep in de Amazone, anderhalf uur peddelen van de bewoonde wereld en midden in een beschermd natuurreservaat ligt een van de meest bijzondere jungle lodges waar we ooit sliepen. Napo Wildlife Center ligt op een van de meest afgelegen en nog ongerepte plekken van de Amazone, in het Yasuní Nationaal Park.

 

De luxueuze ecolodge wordt geheel gerund door de inheemse Kichwa en de inkomsten komen geheel ten goede aan de nabijgelegen gemeenschap. En ook qua duurzaamheid zit je hier goed. De elektriciteit komt van een combinatie van zonnepanelen en enkele generators. De lodge heeft een eigen waterzuiveringsinstallatie, en al het eten wordt bereid met biologische en lokaal geproduceerde ingrediënten.

 

Yasuní is om vele redenen een bezoek waard. Dankzij de ligging op kruising van de Andes, de Amazone  en de evenaar vind je er meer biodiversiteit dan waar dan ook op aarde, volgens biologen. Zoals een waanzinnig wildleven, met kaaimannen, reuzenotters, apen en anaconda’s, en meer boomsoorten dan in de gehele Verenigde Staten.

 

Te midden van al die wildernis bouwden de Kichwa een twintigtal luxueuze cabañas en suites, elk met een eigen terras en uitzicht op een meertje. Overdag trek je te voet en met een kano het oerwoud in, begeleid door een inheemse gids die de jungle beter kent dan zijn broekzak. Zo spotte hij een slapende anaconda, opgerold aan de waterkant, waar we ons gedurende minuten aan vergaapten.

 

Even bijzonder is de wandeling door de Amazone bij nacht, met vele felgekleurde kikkers, uilen die je perfect stil aankijken, en fluorescerende champignons en planten. Hier beleef je de Amazone op zijn best.

bijzonder-overnachten-ecuador

bijzonder-overnachten-ecuador

2. Tiny House omringd door vulkanen: Finca Salma

Wie Ecuador bezoekt kan niet om de Andes heen. Dat bedoelen we letterlijk en figuurlijk. Het majestueuze gebergte loopt dwars door het hele land, van noord naar zuid, met bergen hoger dan 6000 meter. Een van de hoogtepunten is de Cotopaxi, een nog actieve vulkaan van 5897 meter in het gelijknamige nationaal park.

 

Wil je op een echt bijzondere plek verblijven? Boek dan het Tiny House van Finca Salma, gelegen in een privé-natuurgebied met direct uitzicht op de besneeuwde, hoornvormige bergtop van de Cotopaxi. Dat is niet alles: op een heldere dag kan je hier zelfs zeven vulkanen zien liggen.

 

Het huisje zelf is absoluut geweldig. Het houten huis heeft ramen van vloer tot plafond die je een 360 graden uitzicht op de vallei en de sterrenhemel gunnen. Dankzij de afgelegen locatie, op 3600 meter hoogte, voel je je hier volledig weg van alles en iedereen, één met de ruige natuur.

 

Ook van binnen mag het Tiny House er zijn. De inrichting is stijlvol en luxueus, met een open haard, je eigen keuken en een groot terras met vuurplaats. In bad onder de sterrenhemel? Ook dat kan.

 

En is dat alles ook nog duurzaam? Het antwoord is ja. De eigenaren herbebossen een natuurreservaat van 19 hectare, waar ze alleen inheemse soorten plant. Daarbij draait de lodge op zonne-energie, en is er een composttoilet.

waar-overnachten-ecuador

ecolodge-ecuador

3. Droom voor vogelspotters: Bellavista Cloud Forest Lodge

In Bellavista Cloud Forest Lodge slaap je in de wolken. Deze ecolodge ligt op 2200 meter hoogte in de Tandayapa Vallei, omgeven door de wolkenbossen van het eigen natuurreservaat van de lodge. Dit subtropische bos is een van de beste plekken van Ecuador om vogels te spotten – je ziet er in een dag meer soorten vogels dan waar dan ook, waaronder twintig verschillende kolibries.

 

Bellavista is eigendom van een vriendelijke oude Brit, die dertig jaar geleden begon met een kleine cabin en de droom om de natuur te beschermen. Het resultaat is een beschermd bos van 400 hectare, waarvan een deel is herplant. Je kan er wandelen over 10 kilometer aan eigen paden, met onderweg waanzinnige uitzichten over de in nevelen gehulde, met bos bedekte bergen.

 

De lodge zelf is eenvoudig maar comfortabel, met ruime kamers en enkele huisjes die meer afgelegen liggen. Alle energie komt van zonnepanelen, en er wordt drie keer per dag met biologische ingrediënten voor je gekookt.

Share the Post: