Ontdek de top-10 outdoor activiteiten in Zuid-Zweden

Zuid-Zweden

Naar buiten! Zó dichtbij is de Zweedse natuur. En dit kun je er doen: 10x de leukste outdoor-activiteiten op een rij. Of je Zuid-Zweden nu ontdekt vanaf de fiets, te voet, in een kajak of vanuit de lucht, dit deel van Zweden is gemaakt voor liefhebbers van natuur en het buitenleven. Het zuiden van Zweden – bestaande uit de regio’s Skåne, Småland, Blekinge, Halland en in het oosten het eiland Öland – is de ideale outdoorbestemming op relatief korte afstand van Nederland.

1. Op de fiets: de South Sweden Trails

Welkom op de South Sweden Trails: zo’n 900 kilometer aan fietsroutes in het zuiden van Zweden. South Sweden Trails is een combinatie van de bekende fietsroutes Kattegattleden, Sydkustleden en Sydostleden. Geen betere manier om dit deel van Zweden te ontdekken dan vanaf het zadel. Hier fiets je door uitgestrekte bossen, via leuke dorpjes, over eindeloze vlaktes en dicht langs de kust en witte zandstranden. Ontdek Zuid-Zweden op de pedalen, verblijf in de vele accommodaties onderweg en pauzeer met een fika – de typische Zweedse koffiepauze – op een van de vele prachtig uitzichtpunten onderweg. De routes bestaan uit verschillende losse etappes die ook afzonderlijk te fietsen zijn.

doen-in-skane

2. Surf-hotspot: Kåseberga

Het zuidelijkste puntje van Zweden is met een kustlijn van 400 km in drie verschillende richtingen de ideale plek om op je surfplank te stappen. De doorgaans sterke wind en speelse golven maken van Skåne een populaire ontmoetingsplaats voor liefhebbers van alle soorten surfsport. Waar moet je zijn? Het charmante dorpje Kåseberga is de surfhotspot van Skåne. Met bijna constante zuidenwinden van meer dan 10 m/s is Kåseberga aan de zuidkust ideaal voor zowel beginners als meer ervaren surfers. De golven breken hier op de relatief ondiepe zandbodem. En behalve over het water razen, kun je er ook overheen vliegen hier. Kåseberga is een van Scandinavië’s meest gewilde locaties voor paragliding en wordt jaarlijks bezocht door fans vanuit heel Europa.

3. Op pad in het UNESCO biosfeerreservaat in Blekinge

Fans van wandelen, fietsen en kajakken kunnen los in de archipel van Blekinge, want hier kun je het allemaal… tegelijk. ARK56 is een netwerk van verschillende wandel-, fiets- en kajakroutes die kriskras door het UNESCO biosfeerreservaat aan de Zweedse zuidkust lopen. Via kronkelende grindwegen, stille baaien, verlaten eilanden en de open zee verplaats je je via verschillende vervoersmiddelen. Bij 13 hubs – knooppunten in het netwerk – switch je van vervoersmiddel en stap je over van de fiets in je wandelschoenen, of van je wandelschoenen in een kajak of op een veerboot verder de archipel in. Fietsen en kajakken zijn bij verschillende knooppunten te huur. Onderweg zijn er diverse plekken om te overnachten en lekker te eten. ARK56 heeft een speciale app waarmee je eigen route gemakkelijk kunt plannen.

4. De Zweedse canyon Skurugata

Een dikke trui, een paar stevige schoenen en zin in avontuur. Meer heb je niet nodig voor een stevige klim door Skurugata, een kloof bij het plaatsje Eksjö. Je wandelt hier tussen de hoge rotswanden waar unieke plantensoorten groeien, waaronder bergmossen. Skurugata wordt vaak omschreven als een van de meest eigenaardige natuurverschijnselen van Zweden. Bovenaan de kloof kijk je kilometers ver uit over het omringende landschap van Småland. Het hoogste punt – Hatten – ligt zo’n 337 meter boven de zeespiegel.

5. De moeder der wandeltrails: de Skåneleden

Geen wandelroute in Zuid-Zweden is zo bekend als de Skåneleden. Dit is de ultieme plek om de rust en ruimte te ervaren waar Zweden zo bekend om staat. De Skåneleden is een 1300 kilometer lange wandelroute, maar die hoef je niet in één keer af te lopen. Kies uit zes afzonderlijke subroutes met in totaal 113 etappes, waarvan sommige met elkaar verbonden zijn, waardoor je eindeloos door kunt blijven stappen. Wandel langs de rotskusten, zandstranden en vlak langs de open zee, of wandel over de heuvels van centraal Skåne met weelderige groene beukenbossen, fascinerende rotsformaties en grote diversiteit in flora en fauna. Als je je alleen op de wereld wil voelen, dan zijn er de meren in het noordoosten van Skåne omgeven door diepe bossen en historische locaties.

6. Ontdek Zuid-Zweden vanaf de SUP

SUP-pen is niet alleen in Nederland ongekend populair, maar ook de Zweedse natuur is prima vanaf een SUP te ontdekken. Veel rivieren en meren in het zuiden van Zweden zijn zeer geschikt hiervoor dankzij het rustige water zonder grote stroomversnellingen. Een van de mooiste tochten is op de rivier Suseån net ten zuiden van Falkenberg in Halland. Suseån is een kleine meanderende rivier met grote weelderige bomen met lange overhangende takken langs de kant. Je waant je hier in de jungle. De tocht begint op de rivier en breng je stroomafwaarts uiteindelijk de zee op.

7. De mooiste hikes van Halland

Zuid-Zweden biedt eindeloze wandelmogelijkheden. Alleen al in Halland is het ondoenlijk te kiezen uit het brede aanbod wandelroutes. De bekendste en tevens langste route is de Hallandsleden met een lengte van 453 km. De paden sluiten aan op de bekende Skåneleden in het zuiden en de Bohusleden in het noorden, dus je kunt hier blijven doorstappen. Je wandelt hier over goed onderhouden paden, soms over smalle bergpaadjes, door dichte naald- en loofbossen of over uitgestrekte heidevelden. Wil je meer van de kust zien, dan is de 18 kilomter lange Prins Bertils Stig een aanrader: het pad dat start in Halmstad slingert dicht langs de kust via zandstranden, kliffen, oude steengroeven, jachthavens en baaien in de richting van Tylösand.

8. De kracht van de natuur: mindful kajakken

Combineer de kracht van mindfulness met een avontuurlijke tocht door de natuur van Västervik aan de Zweedse oostkust. Johannes Löf is gecertificeerd mindful-instructeur én outdoorgids en brengt het beste van deze twee werelden samen. Peddel door de archipel van Västervik, wandel door de groene boss en en ontdek de rust van de natuur samen met Johannes. Een kajaktocht bij volle maan waarbij alles draait om je bewustzijn? Deze en meer unieke ervaringen boek je bij My Outdoorpassion in Småland.

9. Suizend door de boomtoppen: zipline Little Rock Lake

Zwevend door de boomtoppen, zo maak je Zuid-Zweden van een hele andere kant mee. In Småland vind je de langste zipline van Europa. Little Rock Lake heeft meer dan 4 kilometer aan zipline, verdeeld over 8 stations in torens en boomtoppen. Je suist hier door de ongerepte wildernis van Zuid-Zweden met een prachtig uitzicht over de omringende bossen en meren. Als je tenminste je ogen open durft te houden. In het nabijgelegen natuurpark kun je ook prachtig wandelen en je vindt hier verschillende soorten accommodatie om te blijven overnachten.

10. Waterbiking 2.0

Ben je sowieso al van het fietsen, dan trap je in Skåne nog even door over de meren. De speciale waterfietsen van Red Bird Water Cycling zijn een belevenis. Dit is de ideale manier om de rust en stilte van de Zweedse meren optimaal te ervaren. Er zijn verschillende tours te boeken, bijvoorbeeld over de meren Snogeholm en Sövde of langs de kust bij Ystad waar je op de Baltische Zee ‘fietst’.

➞ Trakt Forest Hotel: overnachten in een Zweedse boomsuite 
➞ Ontdek de Zweedse meren met The Canoe Trip 

Zuid-Zweden

Share the Post: