Duurzaam op vakantie in Thailand

Duurzaam-reizen-Thailand

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam reizen. Het komt daarom goed uit dat veel bestemmingen het aanbod aan duurzame toeristische initiatieven en accommodaties uitbreiden, zo ook Thailand. Het veelzijdige land in Zuidoost-Azië biedt legio mogelijkheden voor reizigers om op verantwoordelijke wijze op vakantie te gaan en een positieve bijdrage te leveren aan de natuur of de lokale gemeenschap. Van duurzame accommodaties met een verhaal tot activiteiten die de natuur en lokale bevolking helpen. Zo kun je in Bangkok helpen voedselverspilling tegen te gaan en slapen in een zero-waste resort, op Koh Tao kun je koraal planten en overnachten in een eco-lodge en in het noorden van Thailand in Chiang Rai kun je de koffieboer een handje helpen op het land. Genoeg te doen voor mensen die niet bang zijn op vakantie hun handen uit de mouwen te steken voor een betere wereld!

Duurzaam-reizen-Thailand

Bangkok: Courageous Kitchen & Bangkok Tree House

Een vakantie naar Thailand is niet compleet zonder de verscheidenheid aan smaakvolle gerechten van de Thaise keuken geprobeerd te hebben. Er zijn veel verschillende kookworkshops te vinden in het land, maar voor degenen die het net een tikkeltje anders willen doen, is er Courageous Kitchen. Bij deze kookschool leer je alle ins-and-outs van de Thaise keuken en steun je tegelijkertijd de lokale gemeenschap in Bangkok. Courageous Kitchen leert families die in armoede leven, hoe zij met zo min mogelijk middelen, een zo voedzaam mogelijke maaltijd kunnen bereiden. Daarnaast wordt met de opbrengst van de workshops voor toeristen mogelijk gemaakt dat Thaise kinderen naar school kunnen. Naast de workshops in de kookschool, bieden ze ook food tours aan door Bangkok, waarbij lokale kleinschalige restaurants bezocht worden.

Overnachten in Bangkok Tree House maakt jouw duurzame verblijf in Bangkok compleet. Er wordt gestreefd naar een zero-waste beleid en waarbij ook nog eens alle elektriciteit wordt opgewekt door middel van wind- en zonenergie. Daarnaast vist Bangkok Tree House voor iedere boeking die gemaakt wordt, één kilo afval uit de Chao Praya Rivier.

Koh Tao: New Heaven Dive School & Ecotao lodge

Als er één Thais eiland is dat perfect is voor duiken, is het wel Koh Tao. Om ervoor te zorgen dat ook alle volgende generaties nog kunnen genieten van de prachtige onderwaterwereld, biedt New Heaven Dive School verschillende toeristische activiteiten aan die als doel hebben het koraalrif te redden. Zo kunnen mensen een korte cursus volgen om meer te leren over het koraalrif en wat je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen en kun je meehelpen met het planten van koraal. Daarnaast biedt de school ook werkplekken en stages voor mensen die een langere periode mee willen werken aan het herstellen, behouden en beschermen van het rif.

Een goede optie voor een eco-vriendelijke accommodatie op het eiland is Ecotao lodge. Het kleinschalige resort is volledig gemaakt van natuurvriendelijke materialen, zoals lokale bamboe, hout van een lokaal bos dat op duurzame wijze gekapt wordt en kokosvezel om te isoleren en om muggen tegen te gaan. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van zonne-energie en wordt het water gerecycled. Het gefilterde regenwater wordt gebruikt voor de kamers en lodges en het overige water wordt gebruikt voor de lokaal verbouwde producten.

Chiang Rai: Akha Ama Coffee & Bamboo Nest

Nederlanders staan al jaren in de top vijf van grootste koffiedrinkers wereldwijd. Voor iedereen die wel van een kopje koffie houdt, is Chiang Rai the-place-to-be. Chiang Rai is een stad in het noorden van Thailand en hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is gelegen vlakbij Chiang Mai, maar is een kleiner en wat rustiger alternatief. In deze regio is landbouw een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking, waaronder het verbouwen van koffiebonen. Het bedrijf Akha Ama Coffee geeft toeristen de mogelijkheid een dagje mee te lopen met een lokale koffieboer. Het bedrijf heeft haar naam te danken aan een moeder (Ama betekent moeder in het Thais) die zei dat het dorp moest samenwerken om economisch te kunnen groeien. Door haar leiderschap besloot het dorp niet alleen koffiebonen te verbouwen, maar ook koffie te produceren. Akha Ama Coffee biedt toeristen een kijkje in het leven van de koffieboer en neemt je mee op een reis van boon tot het kopje koffie in het café.

Na het proeven van de exclusieve Thaise koffie is het tijd om bij te komen op een adembenemende plek, oftewel: Bamboo Nest Chiang Rai. De opbrengst van de verblijven gaat deels naar arme families in de regio. Daarnaast zijn de simpele huisjes, gemaakt met natuurvriendelijke producten, gebouwd door de lokale gemeenschap en volgens de wijsheid van de oorspronkelijke bevolking: “zorg goed voor de natuur, dan zorgt de natuur ook goed voor jou”. Bij het bouwen van de accommodaties is zoveel mogelijk rekening gehouden met het behoud van de natuur. Ieder huisje heeft ramen van plafond tot aan het dak. Kijk uit over de jungle terwijl je geniet van een authentiek verblijf. Bamboo Nest heeft geen elektriciteit, dus deze accommodatie is alleen aan te raden voor de echt avontuurlijke reiziger! Back to basic in Chiang Rai.

Share the Post: